در شش ماه جنگ اسرائیل و حماس چه گذشت؟
حماس و دیگر شبهنظامیان فلسطینی شش ماه پیش، ۱۵ مهرماه، در حملهای غافلگیرانه به خاک اسرائیل نفوذ کردند که سرآغاز حمله تلافیجویانه اسرائیل برای ریشهکن کردن حماس و در ادامه افزایش تنش و درگیریها در خاورمیانه شد. به گفته مقامهای اسرائیلی، حمله حماس به خاک اسرائیل، حدود هزار و ۴۰۰ کشته بر جای گذاشت و در مقابل مقامهای بهداشتی حماس در غزه میگویند که بیش از ۳۳ هزار نفر که بیشتر آنها زن و کودک هستند، در حملات اسرائیل کشته شدهاند. از سویی دیگر حملات شبهنظامیان موردحمایت جمهوری اسلامی از چند جبهه هر لحظه ممکن است خاورمیانه را به آتش بکشاند؛ حزبالله لبنان علیه شمال اسرائیل، شبهنظامیان عراقی علیه نیروهای آمریکایی و حوثیها علیه ناوبری جهانی. اکنون از این جنگ شش ماه میگذرد و علاوه بر هشدارها نسبت به شعلهورتر شدن آن، جامعه بینالمللی در تلاش است برای جلوگیری از فاجعه انسانی آن هرچه زودتر آتشبس برقرار شود. در ادامه برخی از رویدادهای مهمی که در شش ماه گذشته رخ داده را بخوانید.
ماه اول | اکتبر
۷ اکتبر
۶ صبح به وقت تلآویو
حدود ساعت شش صبح به وقت محلی، جوانانی که در جشنواره موسیقی «سوپرنوا» در صحرای جنوب اسرائیل در نزدیکی کیبوتص رعیم به جشن و پایکوبی مشغول بودند، هیجانزده به سوی چتربازانی که در آسمان پدیدار شدند، رفتند اما تیراندازی آغاز شد.
چتربازان، شبهنظامیان حماس بودند که علاوه بر آسمان، از خشکی و دریا نیز به خاک اسرائیل حمله کردند و این حمله غافلگیرانه را عملیات «طوفان الاقصی» نامیدند.
دیگر اعضای حماس سوار بر موتورسیکلت یا با ونها از مرز اسرائیل گذشتند و با یورش به کیبوتصها و شهرهای کوچک اسرائیل در نزدیکی مرز غزه، به سوی غیرنظامیان تیراندازی و آنها را سلاخی کردند و برخی را بهعنوان اسیر با خود بردند.
تصاویر این حملات که توسط دوربین تنپوشهای شبهنظامیان فلسطینی ضبط میشد، بهصورت زنده از طریق اینترنت در حال مخابره شدن به جهان بود.
تصاویری نیز منتشر شد که نیروهای حماس جنازه کشتهشدگان اسرائیلی را پشت کامیونهایی انداخته و در میان شادی هواداران خود در غزه میگردانند.
«اسرائیل در جنگ است»
بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، در بیانیهای تلویزیونی گفت که این کشور در «جنگ» است و هزاران نیروی ذخیره نظامی را فرا خواند.
جنگندههای اسرائيلی حملات تلافیجویانه را در غزه آغاز کردند و نخستین تصاویر از بمباران یک ساختمان مسکونی بلند و مسجد السوسی منتشر شد.
جو بایدن، رییسجمهوری آمریکا پس از تماس تلفنی با نتانیاهو، در سخنرانی تلویزیونی از کاخ سفید گفت: «اسرائیل حق دارد از خود و مردمش دفاع کند.»
واکنش جمهوری اسلامی
در نخستین واکنش مقامهای جمهوری اسلامی به حمله حماس، یحیی رحیمصفوی، مشاور علی خامنهای، گفت: «ما از عملیات طوفان الاقصی اعلام حمایت میکنیم و مطمئن هستیم که جبهه مقاومت نیز از این موضوع حمایت میکند.»
نهادهای جمهوری اسلامی بنرهای بزرگی را در حمایت از حمله حماس بر دیوارها و سطح شهرهایی از جمله تهران، نصب کردند. از سویی دیگر حامیان حکومت در سطح شهرها به مناسبت این حمله شیرینی و شربت پخش کردند. سرعت عمل عوامل حکومت این گمانه را ایجاد کرد که جمهوری اسلامی پیش از حمله آمادگی داشته است.
موج حملات جمهوریخواهان علیه جو بایدن؛ سرزنش او به دلیل «مماشات با ایران»
شماری از قانونگذاران و چهرههای سیاسی آمریکا پس از حمله حماس، با انتقاد از عملکرد دولت جو بایدن اظهار کردند که توافق تبادل زندانیان بین آمریکا و جمهوری اسلامی و آزادسازی پولهای بلوکهشده ایران، به مصرف حماس برای حمله به اسرائیل رسیده است.
شورای امنیت ملی کاخ سفید با رد این اظهارات، اعلام کرد که این اموال «مطلقا هیچ ارتباطی» با حملات حماس ندارد.
متهم کردن ایران به همدستی با حماس
اسحاق هرتزوگ، رییسجمهوری اسرائیل در بیانیهای، جمهوری اسلامی را به همدستی با حماس متهم کرد گفت: «امروز چهره واقعی حماس را دیدیم؛ آنها با حمایت و فرماندهان نیابتی خود در ایران، حملهای شنیع علیه دولت یهود انجام دادند.»